onsdag 10 mars 2010

Moto Hagio på engelska

Äntligen! En samling med manganoveller signerade Moto Hagio ska komma ut på engelska! Samlingen A Drunken Dream and other stories innehåller ett urval av de mest representativa berättelserna från en otroligt viktig mangatecknare.

Mangatecknaren Moto Hagio har haft ett mycket stort inflytande på mangans utveckling - hon var med i den så kallade 49-gruppen som omfattar Riyoko Ikeda (Rose of Versailles) och Keiko Takemiya (To Terra, Kaze to Ki no Uta) m.fl.

Tyvärr har Moto Hagio knappt publicerats på engelska - They were 11 har funnits, kortberättelsen Hanshin likaså. Science-fictionserien A, A' kan man fortfarande läsa hos Serieteket i Stockholm (gör det), men ingen av hennes längre verk. Dessutom ritar hon gudomligt vackert; de bilder jag sett av hennes senare verk visar en mer avskalad, abstrakt stil än i de gamla klassikerna, men varje streck har sin plats och det finns en djup, gripande känsla av melankoli i många av bilderna.

Moto Hagios Thomas hjärta är en av de första serierna med shonen-ai stilen, genren som senare utvecklades till att omfatta de nu populära yaoi och BL-serierna. Bland hennes stora serier räknas också Familjen Poe och A Cruel God Reigns. Och förmodligen många fler serier, som jag helt enkelt inte hört talas om eftersom ingen översatt dem...

Hon kommer också besöka Comik Con i USA i år.

Wikipedia om Moto Hagio
Intervju med Moto Hagio

Inga kommentarer:

 

©2009 J-Fi | by TNB