onsdag 14 april 2010

Rapport från Uppcon:10

Så var årets svenska animehändelse över. Uppcon, landets största konvent för anime och japansk populärkultur, jubilerade med sitt tionde konvent och det får man allt säga om de orangetröjade Uppsalaborna – den här gången slog de alla rekord!


Jag var inte där och jobbade med Science-fictionbokhandeln, den delen skötte kollegorna Nina, David, Linneá och Nahal. Själv ägnade jag helgen åt karaoke och föreningsaktiviter med Raison d'être, men hann tack och lov springa förbi och kika på vår förtjusande vackra stab ett par gånger.
David skrev redan en liten text i går, för bokhandelns huvudsida, men jag tänkte fylla ut med mina egna upplevelser.
Årets Uppcon expanderade inte besökarantalet, för första gången på länge, däremot utrymmet och aktiviterna. Förutom konventslokalen Musikens Hus hade de också hyrt Vaksala torg utanför och placerat många av aktititerna (och försäljarna) i tält. Mer utrymme, mer luft och en möjlighet att låta allmänheten komma in och titta på konventet gjorde Uppcon:10 fräschare än förra årets upplaga, när allt var inträngt i Musikens Hus många och ofta trånga korridorer.

Vad händer på Sveriges största animekonvent då...?

Cosplay
Mängder av duktiga cosplayare gick runt och lyste upp med sin blotta närvaro. Mechas, WoW-alver, ninjor, häxor och säkert halva världen i form av Hetalia-länder, plus en massa fina figurer jag inte kunde placera… Cosplaytävlingen såg jag tyvärr inte, men av bilderna att döma var det många väldigt duktiga tävlande i år.
I ett tält höll cosplay-battlegrounden till, ett event som kommer återkomma på Meuwcon i augusti om jag inte misstar mig.

Musik & scenevent
Konserterna var i år riktiga många, med både inbjudna japanska artister – MinxZone och HITT – och svenska talanger som spelade tv-spelsmusik eller underhöll på andra vis.

I karaokerummet var det full rulle nästan hela konventet, packat på kvällarna men det hittade dit morgonpigga sångare redan när vi öppnade vid niotiden. Utanför karaokerummen hade Raison d’être ordnat en jrock-hörna, där det spelades japansk rock och (nytt för i år) pop. Fanns också musiktidningar av typen SHOXX och Cure att läsa och en liten tipsrunda om japansk musik.

Värdarna Jon och Erika var väldigt duktiga och underhållande. De höll i invigning och avslutning och andra scenevent däremellan, med mycket underfundig humor. Avslutningen var storartad, med tre skickliga finalister från karaoketävlingen som inledning, utdelning av ballonger till publiken och en mycket orange allsång av ”Uppcon iz done”.

Marknad
Manga, prylar, DVD:er, doujinshi, Uppcon-tishor, yaoi, sälar, tidningar… Det fanns otroligt mycket att köpa i år och prinsessorna från SF-bokhandeln sålde för fullt under lördag och fredag.
Nytt för i år var även mattält ute på torget, där man kunde köpa nudelwok, sushi och dumplings. Orange Pop Café, det mysiga konventscaféet med pyssel och pärlplattor var där och försåg besökarna med billigt kaffe och sött dekorerade muffins.

Övrigt
Det fanns massa TV-spel som jag i vanlig ordning knappt tittade på, en biosal som visade anime (+enstaka drama och musikprogram), indie-konstnärernas avdelning, föreläsningar om allt från japanska till fansubbning och BJD-dockor. Och en purikuri-maskin, yay! Tyvärr gillade den inte att stå i ett tält när solen sken, så min bild blev lite blek, men det är kul ändå att ta såna foton.

Uppcon var som alltid stor, utmattande och jätteroligt. Kul att se att de orkar växa och förbättra sig varje år!

Kolla in Konventsbilder.se för fler fina foton från Uppcon! Kika också på SVT Play, som var där och intervjuade konvenstbesökare!

1 kommentar:

Mari sa...

Helt underbar artikel! ^^ SF var en av dom bästa av alla cosplayarna! Så söta ^^

 

©2009 J-Fi | by TNB