tisdag 13 juli 2010

Sommartips: Kalla nudlar

När det är så här hett orkar man inte laga avancerad mat. Så det passar väldigt bra med lätta, sval rätter som är så enkla att göra att man kan laga dem med japanska instruktioner trots att man inte kan ett ord av språket.

Hiyashi chûka är en japansk sommarrätt, kalla nudlar toppade med färska grönsaker och vinäger-sesambaserad sås. Väldigt gott och går att variera i det oändliga.
Förutom grönsaker kan man också tillsätta lite protein i form av t.ex. kokt ägg, räkor eller tofu. Gurka, spenat, majs, böngroddar, tomat... allt man gillar passar, i stort sett. Och internet är fullt med inspiration, bara googla på hiyashi chuka eller hiyashi noodles.

Specialaffärer som Japanska torget säljer färdiga paket med 2 portioner nudlar och sås, så man behöver i stort sett bara bestämma vilka grönsaker man vill hacka. Lätt, gott och härligt i värmen.

Om man ändå är förbi där, kan jag också rekommendera kallt grönt te på flaska. Osötat, och därför nyttigare än läsk, men roligare än vatten om man nu ändå måste kånka runt vätska på flaska.

Inspirerande matmanga:
Oishinbo - Den ultimata kokkonstserien. Varje bok berättar om ett nytt tema i det japanska köket, på ett intressant och pedagogiskt sätt. Naturligtvis handlar en del om nudlar.
Läs recensionen här!

Neko Ramen
- Något mindre pedagogisk, men underhållande serie om en nudeltillagande katt. Finns även som Flashanimation och tv-serie med riktiga skådespelare(!)

Mixed Vegetables - Shojoromans i sushi-köket och finbageriet. Typ. Men man plockar upp en del intressanta mattermer i alla fall!

The Girl Who Leapt Through Time - Okej, det här är inte en matmanga, utan en romantisk tidsresefilm. Men vem har inte önskat att man kunde åka tillbaks i tiden och äta upp samma favoriträtt igen och igen...? Är dessutom varmt och somrigt i filmen också.

2 kommentarer:

Tilde sa...

En annan bra matmanga är Addicted to Curry (tror dock inte att den finns licensierad ännu). Precis som namnet får en att tro så handlar den om curry, mycket rolig och den ökar ens intag av just curry-rätter substaniellt. Kan vara ett tips när sommarn börjar kallna och man blir sugen på lite varmare rätter!

Momiji sa...

Soumen är också trevligt nu på sommaren. Recept på olika varianter kan man googla sig till.

En annan variant är att helsteka aubergine i ugn på låg värme, därefter ta bort skinnet och låta den svalna. När den är kall skär man upp den i mindre bitar och doppar dessa i sojasås som man har rört ner riven ingefära i. Man kan även smula lite katsuobushi (torkade fiskspån) över den om man vill. Perfekt när man behöver något att äta men har tappat matlusten av värmen!

 

©2009 J-Fi | by TNB