måndag 5 juli 2010

Kashira, kashira? Gozonji kashira?*

Slå på pukor och blås i trumpeter, Revolutionary Girl Utena kommer tillbaks på engelsktextad DVD! Enligt ANN kommer Right Stuf att släppa TV-serien på tre boxar under 2011, vilket sannerligen är på tiden.

Utena är i mina och många andras ögon en av de bästa animeserierna överhuvudtaget. Den är definitivt det sena 90-talets största tjejserie och har verkligen prickat in full pott på nästan alla områden - fängslande intrig, färgstarka och minnesvärda huvudpersoner, mysterier som satte myror i huvudet på tittarna (och eftersom den först släpptes under VHS-fansubbarnas tid och det gamla DVD-släppet tog en halv evinnerlighet på sig, var vi många som våndades i månader och undrade vad £¤#!!! som egentligen pågick på Ohtori-akademin).

Produktionen är också klockren. Trots rejäla budgetbegränsningar som ledde till mycket återanvänd animation och massa stillbildsknep, är Utena en fröjd att se på. Regissör Kunihiko Ikuhara gjorde ett strålande jobb att utnyttja alla animenvärldens tricks för att skapa en vacker serie och det strålande soundtracket stödjer bilderna till 120%.

Tills vidare finns mangan, långfilmen och mangan baserad på långfilmen att roa sig med. Man kan också läsa analyser och artiklar in på småtimmarna, för jag skulle gissa att Utena tillsammans med Neon Genesis Evangelion är den mest diskuterade animen på nätet. Inte den mest omtalade, där bräcker serier som Naruto och Bleach, men genomnördade? Lita på det.

* Typ översättning: “Vet du, vet du? Vet du verkligen?"

Inga kommentarer:

 

©2009 J-Fi | by TNB